روان درمانی تحلیلی چیست؟
تفاوت روان درمانی و مشاوره
تاریخچه روان درمانی تحلیلی را بشناسیم
مزایای روان درمانی تحلیلی
موارد کاربرد روان درمانی تحلیلی
روان درمانی تحلیلی حضوری یا آنلاین
بهترین روان درمانگر تحلیلی را چطور انتخاب کنیم؟

روانشناسی شبیه به اقیانوس پهناوری است که انواع راهکارها و رویکردها و شیوه‌های درمانی را در دل خودش جا داده است. وقتی به درمانگر مراجعه می‌کنید و تصمیم می‌گیرید که قدمی در جهت سلامت روانی خود بردارید، باید از یکی از رویکردهای درمانی روانشناسی استفاده کنید.

تشخیص اینکه چه رویکردی مناسب مشکل شماست و چطور باید آن را به کار گرفت تا بیشتری بازدهی را داشته باشد، بر عهده درمانگر است.

شاید تابه‌حال عنوان روان درمانی تحلیلی را شنیده باشید. درمانی که این روزها جایگاه ویژه‌ای در روانشناسی دارد و وام‌دار نظریه‌های زیگموند فروید است.

در این مطلب از وبلاگ افق سلامت قصد داریم شما را با رویکرد روان درمانی تحلیلی و ویژگی‌ها و مزایای آن آشنا کنیم.

اگر می‌خواهید این رویکرد درمانی و تاثیرات آن را بشناسید و به خوبی از آن بهره‌مند شوید، در ادامه این مطلب همراه ما باشید:

تعریف روان درمانی
قطعا تا به امروز واژه روان درمانی یا درمان روانشناختی را شنیده‌اید. واژه‌ای که به طور مستقیم با روانشناسی و حل مشکلات روانشناختی همراه است و جایگاه ویژه‌ای در بازیابی سلامت روان انسان‌ها دارد. در پاسخ به سوال روان درمانی چیست می‌توان اینطور گفت که روان درمانی روشی در درمان روانشناسی است که روی فرایندهای ذهنی مراجع و شیوه زندگی او تمرکز می‌کند. به زبان ساده درمانگری که از روان درمانی استفاده می‌کند، روی مشکلات مزمن و تکرارشونده‌ یا احساسات تجربه فرد تمرکز می‌کند.

روان درمانی تحلیلی چیست؟
حالا که به طور مختصر با مفهوم روان درمانی آشنا شدیم، بهتر است روان درمانی تحلیلی را بشناسیم. روان درمانی تحلیلی یکی از مهم‌ترین و درعین‌حال جذاب‌ترین رویکردهای درمانی است که طرفداران بسیاری دارد.

این رویکرد تلاش می‌کند همه نیروهای ناخودآگاهی را که درون انسان وجود دارد و روی افکار، احساسات و حتی رفتارهایش موثر است، به او بشناساند و قدرت درک نسبت به آن‌ها را بالا ببرد.

بنیان و ریشه روان درمانی تحلیلی را نظریات زیگموند فروید می‌دانند که شیوه روانکاوی را بنا نهاده است. ناخودآگاه هر انسان مجموعه‌ای از شگفت‌آورترین تصاویر است که همواره در زندگی او جاریست. به همین دلیل فروید ناخودآگاه را به عنوان مخزنی از آرزوها، افکار و احساسات می‌دانست که زیر پوست آگاه انسان قرار دارد.

همین ناخودآگاه یا ذهن ناهشیار می‌تواند تاثیرگذاری زیادی در زندگی داشته باشد و موجب آشفتگی‌های روانی شود.

اگر قرار باشد خیلی مختصر و مفید روان درمانی تحلیلی را تعریف کنیم می‌توان گفت روان درمانی تحلیلی شیوه‌ای در روانشناسی است که به چگونگی تاثیر ناخودآگاه انسان در احساسات، افکار و رفتارهای او می‌پردازد.

در این رویکرد، مانند روانکاوی اغلب روی تجربیات دوران کودکی تمرکز می‌شود و در پی رسیدن به پاسخ این سوال است که وقایع دوران کودکی چطور به زندگی فرد سر و شکل می‌دهد!

تفاوت روان درمانی و مشاوره
بسیاری از افراد به اشتباه هیچ تفکیکی را میان مشاوره و روان درمانی قائل نیستند و در موارد زیادی آن‌ها را به جای یکدیگر به کار می‌گیرند. در حالیکه تفاوت‌های مهمی میان روان درمانی و مشاوره وجود دارد که آگاهی از آن می‌تواند به شکل موثری انتخاب رویکرد درمانی و بهبود مشکل را آسان کند.

اصلی‌ترین تفاوت روان درمانی و مشاوره این است که مشاوره عموما به دنبال درمان‌های کوتاه مدت و مختصری است که روی الگوهای رفتاری فرد متمرکز است.

اما روان درمانی یک درمان بلند مدت است که رابطه طولانی میان درمانگر و مراجع را به دنبال دارد و از بینش او برای حل مشکلات عاطفی استفاده می‌کند.

باید این نکته را بدانید که ممکن است یک درمانگر هر دو خدمات مشاوره و روان درمانی را به صورت هم‌زمان به کار ببرد و در هر دوی آن‌ها تخصص داشته باشد. اما به طور کلی روان درمانی در مقایسه با مشاوره به تخصص، مهارت، دانش و تجربه بیشتری نیاز دارد.

تاریخچه روان درمانی تحلیلی را بشناسیم
آگاهی از پیشینه و تاریخچه رویکردهای درمانی، بسیار لذت‌بخش و جذاب است و بخشی از اطلاعات درباره هر روش را به روشنی بیان می‌کند.

از اواخر سده ۱۸۰۰ میلادی بود که زیگموند فروید به توسعه روش‌های درمانی خودش مشغول شد و روش روانکاوی را بنا نهاد. مدتی بعد در سال ۱۸۵۵ با فردی به نام ژان مارتین شارکو به تحصیل و همکاری در بیمارستانی در پاریس پرداخت. در آن زمان شارکو از روش هیپنوتیزم برای درمان هیستری در خانم‌ها استفاده می‌کرد.

فروید در ابتدا به تکنیک هیپنوتیزم روی آورد اما آشنایی او با ژوزف بروئر باعث شد معروف‌ترین روش درمانی خودش را بنا کند. در آن زمان بروئر درباره درمان یکی از بیماران خود به نام آنا او صحبت کرد که مشکل هیستری او صرفا با صحبت کردن درباره تجربیات ناخوشایند زیسته‌اش برطرف شده است.

همین باعث شد که فروید به یک نوع روش گفتار درمانی روی آورد و در این نوع درمان بیان می‌دهد که صرف صحبت درباره مشکلات و اتفاقات، می‌تواند آشفتگی و پریشانی روانی را کاهش دهد.

مزایای روان درمانی تحلیلی
هر یک از رویکردهای درمانی مزایا و فواید مخصوص به خودشان را دارند که در جریان درمان به شکل موثری کاربرد دارند. روان درمانی تحلیلی نیز به دلیل مزایایی که دارد، به عنوان یک روش درمانی موثر به کار گرفته می‌شود. از جمله مهم‌ترین مزایای روان درمانی تحلیلی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱. ایجاد یک محیط همدلانه بدون قضاوت برای بیان احساسات، عواطف و مشکلات

۲. طولانی بودن زمان درمان و حفظ ارتباط موثر میان درمانگر و مراجع

۳. بررسی تجربیات زیسته از کودکی و رسیدن به ریشه مشکلات و درگیری‌ها

۴. ایجاد فرصتی برای خودمشاهده‌گری و اصلاح روش

۵. فهمیدن دقیق ریشه مشکلات و قدرت پذیرش بالا

موارد کاربرد روان درمانی تحلیلی
شاید این سوال در ذهنتان نقش ببندد که روان درمانی تحلیلی برای چه مشکلاتی موثرتر است و یک درمانگر تحلیلی روی چه نوع مراجعانی کار می‌کند. در پاسخ به این پرسش باید موارد کاربرد روان درمانی تحلیلی را بیان کرد:

وسواس فکری و عملی
فوبیا (ترس شدید)
آسیب‌های عاطفی شدید یا تروما
اضطراب
افسردگی
اختلالات روان‌تنی
مشکلات مرتبط با هویت
مشکلات و مسائل جنسی
رفتارهایی که به خود تخریب‌گری نزدیک‌اند

باید به این نکته توجه کنید اغلب افرادی که برای حل مسائل و مشکلات بالا به روان درمانی تحلیل روی می‌آورند، اغلب کسانی هستند که مدت رمان زیادی با علائم بیماری‌ها مواجه بودند و از دیگر روش‌های درمانی نتیجه نگرفته‌اند.

روان درمانی تحلیلی حضوری یا آنلاین
بسیاری از افراد میان انتخاب شیوه روان درمانی تحلیلی حضوری و آنلاین سردرگم هستند و نمی‌دانند کدام روش را برای درمان انتخاب کنند.

اولین نکته‌ای که درباره حضوری یا آنلاین بودن جلسات روان درمانی باید در نظر بگیرید، این است که هزینه روان درمانی، مدت زمان جلسات و تخصص و مهارت درمانگر، در روش حضوری و آنلاین هیچ تفاوتی با هم ندارند. بنابراین چه جلسات حضوری را انتخاب کنید و چه در جلسات آنلاین شرکت کنید، خدماتی را با کیفیت یکسان و اثرگذاری واحد دریافت می‌کنید.

به زبان ساده می‌توان گفت انتخاب حضوری یا آنلاین بودن جلسات کاملا به سلیقه، علاقه و شخصیت خود شما وابسته است. البته موارد خاصی هم وجود دارند که انتخاب شیوه آنلاین برای روان درمانی بهتر از حضوری است. این موارد شامل شرایط زیر می‌شوند:

بیماری یا محدودیت جسمی
افرادی که به یک بیماری خاص مبتلا هستند و امکان حضور یافتن در جلسات درمان را ندارند، شیوه آنلاین برای آن‌ها بهتر است. به این صورت به جای ایجاد وقفه در روند درمان یا ترک درمان، می‌توانند جلسات خودشان را پیگیری کنند. همچنین برای افرادی که به نوعی محدودیت جسمی دارند و جابه‌جایی برای آن‌ها دشوار است، روش روان درمانی آنلاین کاربرد بیشتری دارد.

دوری از مراکز درمانی و روانشناس
در شرایط دور بودن از مراکز درمانی و عدم دسترسی به روانشناس و درمانگر، روش روان درمانی تحلیلی آنلاین بسیار موثر و مفید است. افرادی که در جایی دورتر از مراکز درمانی زندگی می‌کنند و یا به خارج از کشور مهاجرت کرده‌اند، با استفاده از روان درمانی آنلاین می‌توانند روند درمان خودشان را پیگیری کنند.

استرس شدید در مواجهه رو در رو با روان درمانگر
بسیاری از افراد زمانی که در مقابل درمانگر قرار می‌گیرند، به استرس و اضطراب شدیدی دچار می‌شوند که روند درمان را تحت تاثیر منفی قرار می‌دهد. انتخاب روش آنلاین و بودن در مکانی که به آن‌ها آرامش می‌دهد، روند درمان را بسیار اثربخش می‌کند.

بهترین روان درمانگر تحلیلی را چطور انتخاب کنیم؟
یکی از دغدغه‌های اصلی در حوزه روانشناسی پیدا کردن و مراجعه به یک درمانگر حرفه‌ای و متخصص است. افراد زیادی وجود دارند که در مسیر یافتن یک روان درمانگر تحلیلی به نتیجه نرسیده‌اند. اگر به مواردی که در انتخاب درمانگر تحلیلی بسیار مهم هستند توجه کنید، این چالش را به خوبی پشت سر می‌گذارید.

اولین قدم برای انتخاب یک درمانگر، پرسش از افراد با تجربه در زمینه مراجعه به روان درمانگر یا جست‌وجوی اینترنتی است. در این مسیر فراموش نکنید که تنها کلینیک‌ها و مراکزی را انتخاب کنید که نام و نشانی روشن و مشخصی دارند و بررسی پیشینه و سوابق آن‌ها امکان‌پذیر است.

همچنین مراجعه به سایت هر کلینیک و بررسی بخش نظرات کاربران می‌تواند اطلاعات بسیار خوبی درباره شیوه کار کلینیک‌ها و درمانگران آن در اختیارتان قرار دهد

سخن آخر
آگاهی از مفاهیم روانشناسی و روان درمانی و همچنین شناخت شیوه‌های مختلف درمانی کمک می‌کند که برای انتخاب روان درمانگر مناسب با مشکل خود بهتر عمل کنیم. روان درمانی تحلیلی یکی از شناخته‌شده‌ترین رویکردهای درمانی در روانشناسی است که از اندیشه‌های زیگموند فروید نشات گرفته و امروزه طرفداران بسیار زیادی دارد. این روش درمانی با تمرکز روی ناخودآگاه انسان به ریشه تجربیات کودکی می‌پردازد و تلاش می‌کند که از طریق آن افکار، عواطف و احساسات و رفتارهای فرد را بهبود ببخشد.

در این مقاله تلاش کردیم روان درمانی تحلیلی و کاری را که انجام می‌دهد به شما معرفی کنیم. اگر به سلامت روان خود و عزیزانتان اهمیت می‌دهید، همین امروز برای درمان و بازیابی سلامت روان خود اقدام کنید.

درمانگران ما از ابتدا تا انتهای این مسیر را همراه با شما هستند