زوج درمانی چیست؟

چه زمانی به زوج درمانگر مراجعه کنیم؟

چرا باید به زوج درمانگر مراجعه کرد؟

اگر نمی دانید برای حل مسائل و مشکلاتی که در رابطه زناشویی شما پیش می آید، چه کاری انجام دهید و به کدام متخصص مراجعه کنید، یا چطور کیفیت رابطه خود را بهبود ببخشید،

همه ما می‌دانیم نگهداری و حفظ یک رابطه عاشقانه کار مشکلی است و درست مانند ماشینی که نیازمند معاینه دوره ای است تا به خوبی عمل کند، روابط نیز نیازمند نگهداری هستند.

این در حالی است که بسیاری از مشکلات رابطه ای بین زوجین عموما با بی توجهی و نادیده گرفتن مواجه می شوند.

در صورت بروز مشکل در روابط زوجی، بهتر است در اولین فرصت به مشکل رسیدگی شود.

در طول زندگی مشترک، زوجین با تعارضات متفاوتی روبرو خواهند شد که گاهی خود قادر به رفع برخی از مشکلات هستند ولی در برخی موارد بهتر است از یک متخصص زوج درمانگر کمک بگیرند.

حال می خواهیم بررسی کنیم که:

زوج درمانی چیست؟
زوج درمانگر کیست؟

چه اتفاقاتی در طی زوج درمانی رخ می دهد؟
زوج درمانی قادر به حل کدام یک از مشکلات زناشویی است؟
بهترین زوج درمانگران کشور کدامند؟
زوج درمانی

متأسفانه زوجین اغلب زمانی به درمانگر مراجعه می‌کنند که مشکلات زیادی دامن گیر رابطه شده است. الگوهای ناکارآمد رابطه تثبیت شده اند، روابط عاشقانه تضعیف شده و خشم زیادی ناشی از تعارضات حل نشده بین آنها وجود دارد.

تحقیقات نشان می‌دهند که مشکلات زوجین به طور میانگین، ۶ سال قبل از مراجعه به درمانگر آغاز شده اند.

این گفته به معنای این نیست که زوج درمانی نمی‌تواند مشکلات پایدار را حل کند بلکه وقتی زوجین با مشکلات پایدار مراجعه می‌کنند، حل مشکلات آنها زمان بر تر و نیازمند صرف وقت و انرژی بیشتر و تعهد درمانی بالاتری از طرف هر دو نفر می‌باشد.

سوءبرداشت ها از اینکه زوج درمانی واقعا چیست و چطور می‌تواند به زوجین کمک کند نیز می‌تواند عاملی باشد که از مراجعه زوجین به درمانگر جلوگیری کنند.

برخی از افراد ممکن است معتقد باشند که زوج درمانی فقط برای مشکلات بسیار جدی در رابطه مانند خیانت و سوءمصرف مواد مفید و لازم است. برخی نیز زوج درمانی را آخرین راهبردی می‌دانند که قبل از جدایی امتحان می‌شود.

باورهای نادرست درباره رابطه و ازدواج را اینجا بخوانید.

زوج‌ درمانی چیست؟
زوج‌ درمانی نوعی از روان درمانی است که در آن، یک درمانگر با تجربه بالینی با زوج‌ها کار می‌کند و کمک می‌کند تا هر دو فرد درگیر در روابط عاشقانه، در رابطه‌شان بینش کسب کنند، ناسازگاری را حل کنند و رضایت از رابطه را با استفاده از انواع مداخلات درمانی بهبود بخشند.

گرچه روند زوج ‌درمانی ممکن است بسته به گرایش نظری درمانگر متفاوت باشد، اما همۀ زوج‌ درمانی‌‌ها شامل موارد زیرمی‌شوند:

تمرکز بر مشکل حاضر (مثل، مشکلات جنسی، اعتیاد به اینترنت، حسادت، خیانت و یا خشونت)
مشارکت فعال درمانگر در درمان رابطه دو نفر، به جای درمان هر فرد به طور جداگانه
مداخلات متمرکز بر راه حل و تغییر گرا در اوایل درمان
ایجاد اهداف قابل دسترسی و روشن برای درمان
زوج درمانی

زوج درمانی کدام مشکلات را درمان و رفع می کند؟
مسائل مختلفی در جلسات زوج درمانی مورد توجه قرار میگیرند شامل:

مشکلات رابطه‌ی جنسی
مشکل در برقراری ارتباط موئثر
مشکل در کنترل خشم
خیانت
خشونت خانگی
تصمیم به طلاق
مشکلات مربوط به والدین زوجین
مشکلات ازدواج های قبلی
مسائل بهداشتی و پزشکی مزمن
ناباروری
قمار و مصرف مواد
درگیری‌های مکرر
پزشک خوب به شما کمک میکند بهترین روانشناسان و زوج درمانگران را در کوتاه‌ترین زمان و در نزدیکی محل زندگی خود پیدا کنید
لیست بهترین روانشناسان
مقاله مرتبط: روانشناسی خانواده چیست؟ مفاهیم، اهمیت و اهداف و تحصیل در آن

اهداف زوج درمانی
همانطور که می‌دانیم زوج درمانی یک نوع روان درمانی است که در آن یک درمانگر به دو شخصی که در رابطه عاطفی با یکدیگر قرار دارند، طبق تجربیات و دانش بالینی خود مشاوره می‌دهد. یکی از مهم‌ترین اهداف زوج درمانی برطرف کردن مشکلات زن و مرد بصورت ریشه‌ای با استفاده از روش‌ها و راه‌حل‌های مسالمت‌آمیز است. در طی جلسات زوج درمانی زن و مرد تمرین‌های ارائه شده از سوی متخصص را انجام می‌دهند و متخصص مربوط عواملی ک باعث بروز مشکلات در زندگی زن و مرد شده را شناسایی می‌کند.

یکی دیگر از این اهداف، ارتقاء و بهبود سطح کیفی روابط زناشویی است. در طی جلسات مشاوره، زوج‌ها مهارت گفتگوی موثر و روش‌های مذاکره را برای تعیین مشکلات ریشه‌ای خود یاد می‌گیرند. این موضوع باعث دستیابی زن و مرد به راه‌حل‌های مفید و موثر برای برطرف کردن مشکلاتشان می‌شود. همچنین هدف دیگر زوج درمانی آموزش مهارت‌های لازم زندگی و توانایی حل مسئله است.

یادگیری برخی مهارت‌ها در طی جلسات زوج درمانی، تاثیر بسزایی در درک متقابل زن و مرد و افزایش همدلی بین آن دو دارد. از دیگر اهداف زوج درمانی می‌تاون به ایجاد صمیمیت بیشتر میان زوجین برای دستیابی به تفاهم و سازگاری است. جالب است بدانید تامین نیاز‌های اساسی برای رابطه جنسی بین زن و مرد و اشتراک گذاری رابطه فکری و عاطفی از دیگر اهداف زوج درمانی است.

در جلسات زوج درمانی چه اتفاقاتی می افتد؟ زوج درمانگر چه سوالاتی ممکن است بپرسد؟
زوج ‌درمانی معمولا با برخی سوالات مصاحبه استاندارد در ارتباط با تاریخچه رابطه، همچنین مقداری کاوش راجع به خانواده اصلی هر کدام از طرفین، ارزش‌ها و پس‌زمینه‌های فرهنگی زوجین، آغاز خواهد شد.

درمانگر ممکن است در صورت لزوم از جلسات اولیه، برای مداخله‌ در بحران (خیانت، خشونت و تصمیم به طلاق) استفاده کند.

زوج درمانگر سپس در شناسایی مسئله اصلی که تمرکز درمان بر آن خواهد بود و همچنین در ایجاد اهداف درمان و برنامه‌ریزی یک ساختار برای درمان، به زوجین کمک خواهد کرد.

در طی دوره درمان، درمانگرکمک می‌کند که هر دو طرف متوجه نقش‌ خود در ایجاد تعاملات ناکارآمد بشوند. این موضوع به آنها کمک خواهد کرد تا در شیوه‌ تفکرشان نسبت به رابطه و یکدیگر، تغییر ایجاد کنند.

اگرچه کسب بینش مهم است، اما یکی دیگر از جنبه‌های حیاتی زوج درمانی، شامل تغییر واقعی رفتارها و شیوه‌های ارتباط برقرار کردن با یکدیگر می‌شود.

زوج درمانگران اغلب، برای طرفین به منظور اعمال مهارت‌هایی که آنها در طی روند درمان راجع به تعاملات روزمره خود آموخته اند، تمرین و تکلیف تعیین می‌کنند.

اکثر زوج‌ها می‌توانند با کسب بینش درباره الگوهای رابطه‌ای، افزایش عواطف و کسب مهارت‌های ضروری برای برقراری ارتباط موئثر و حل مشکل با شریک زندگیشان، از زوج درمانی نفع ببرند.

زوج درمانگر ممکن است با توجه به مشکلات زوجین، از آنها بخواهد که تحت درمان سکس تراپی و یا خانواده درمانی و یا حتی رواندرمانی فردی نیز قرار بگیرند.

چه زمانی برای زوج درمانی باید به پزشک مراجعه کنیم
بسیاری از زوجین ممکن است در طی زندگی مشترک خود با یکدیگر به مشکلاتی بخورند که آرامش را از ان‌ها سلب کند و مجبور شوند بین ادامه زندگی چالش برانگیز خود و طلاق یک مورد را انتخاب کنند. اینجاست که پای زوج درمانی وسط می‌آید؛ با اشتیاق زن و مردم نسبت به این روش درمانی و کمک گرفتن از مشاور این امکان وجود دارد که زندگی زن و مرد در مسیر مناسبی قرار گیرد و هرگز به طلاق ختم نشود. در ادامه به بیان مواردی می‌پردازیم که با داشتن آن‌ها، زن و مرد به زوج درمانی دارند.

تشدید تعارض‌ها و عادت‌های ارتباطی نادرست
بروز فاصله و احساس تنهایی
به وجود آمدن مسائل مربوط به تعهد و اعتماد مانند دشواری در تکیه کردن به همسر
بروز دلبستگی‌های ناایمن مانند وابستگی یا استقلال شدید
احساس عدم حمایت و رها شدن از لحاظ عاطفی از سوی همسر
نبود صمیمیت جنسی و نداشتن تمایل به برقراری رابطه
بهروز مسائلی چون سوء استفاد، خیانت و اعتیاد
تفاوت روش و طرز فکر در فرزندپروری
نداشتن توافق در ارتباط با مسائل مالی
بروز افسردگی و اضطراب و عدم درمان آن

زوج درمانی برای چه کسانی مناسب است؟
زوج درمانی برای هرگونه رابطه‌ای سودمند است، خواه طرفین در شرف ازدواج، نامزد یا ازدواج کرده، غیرهمجنس، همجنس‌گرا، جوان یا پیر باشند.

برای مثال، یک زوج اخیرا نامزد شده ممکن است مشاوره‌ پیش از ازدواج را فرصتی ارزشمند برای رسیدگی به انتظارات از رابطه، قبل از ازدواج بیابند.

یک زوج دیگر که ۲۵ سال با هم بوده اند، ممکن است زوج درمانی را راهی موثر برای دوباره به دست آوردن احساسات هیجان انگیز و عاشقانه اولیه در رابطه‌شان بدانند.

زوج درمانی می‌تواند یک مشکل جاری را حل کند. از تشدید مشکلات جلوگیری کند یا به سادگی، یک «ارزیابی» را برای زوجینی که در حال تجربه یک دوره انتقال یا استرس زا هستند، فراهم نماید.

برای شرکت در زوج درمانی چه شرایطی لازم است؟
زوجین باید بدانند که همکاری، برای کسب موفقیت در این فرآیند حیاتی است.
هر دو نفر از زوجین باید به اصلاح و یا تغییر رفتارهای ناکارآمد خود تمایل داشته باشند.
صداقت و پذیرا بودن احساسات، از اجزای ضروری این درمان است.
مراحل ارزیابی و درمان توسط زوج درمانگر چگونه است؟
روان درمانگر معمولا یک فرایند ارزیابی وسیع را در طی ملاقات اولیه ترتیب می‌دهد

این فرایند ارزیابی زوج‌ها معمولا شامل جمع‌آوری اطلاعات دقیق در مورد مشکل ارائه شده و سپس ارزیابی مشاغل، سطح تحصیلات، اشتغال، اطلاعات رشدی دوران کودکی، تاریخچه والدینی، سابقه سوء مصرف مواد، عقاید مذهبی، سوابق رابطه‌ای زوجین و موارد پزشکی و قانونی و روانشناسی آنها تا به حالا، در قالب یک مصاحبه میباشد.

در مرحله بعد، روان درمانگر می تواند بهترین دوره‌ برنامه‌ریزی درمان را طراحی کند.

از پرسشنامه ها و اندازه‌گیری‌های روانشناختی بیشتر، ممکن است در ابتدا یا هنگامی که نیاز شود در طول فرایند درمان استفاده شود.